Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Αδικοπραξίες

Για τις τροπολογίες έχουμε γράψει πολλές φορές, και είναι ίσως ανιαρό να επαναλαμβάνουμε τα ίδια. Μπορούμε όμως να σκεφθούμε κάτι διαφορετικό, μια νέα προέκταση ενός φαινομένου διαρκείας στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αφορμή μας δίνει η πρόσφατη περίπτωση της υπουργού που εισέπραττε επίδομα ενοικίου ενώ της φτάνουν και της περισσεύουν να ζει και να πληρώνει το νοίκι της χωρίς... ΕΚΑΣ. Σχολιάζοντας το γεγονός (που βασίσθηκε σε τροπολογία προσαρτημένη εν είδει σκωληκοειδούς αποφύσεως στο νομοσχέδιο του 3ου μνημονίου το 2015) ο Α. Στάγκος γράφει (Καθημερινή 1/3/2018): 

     "...πολλές διατάξεις γίνονται νόμοι περνώντας ως τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια, χωρίς συζήτηση στη Βουλή". 

     Νομίζω λοιπόν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να τροποποιηθεί λιγάκι ο Ποινικός Κώδικας στην Ελλάδα. Έτσι στην ανιούσα κλίμακα βαρύτητος των αδικημάτων (πταίσμα--> πλημμέλημα--> κακούργημα) θα πρέπει να προστεθεί και μια ακόμη βαθμίδα: νομοθετική τροπολογία. Και επειδή το συγκεκριμένο αδίκημα δεν μπορεί να διαπραχθεί π.χ. από τον μανάβη, τον υδραυλικό, τον δάσκαλο, τον ανεπάγγελτο ή οποιονδήποτε άλλο πολίτη, η βαθμίδα αυτή εξ ορισμού θα πρέπει να εξαιρείται από νομικά τερτίπια περί ευθύνης υπουργών κ.τ.ο. Άλλωστε, αυτούς θα αφορά εξ ολοκλήρου και κατ’ αποκλειστικότητα.

4 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Θα...τρέξουν να το κάνουν! Καλά κάνετε όμως και το επισημαίνετε για να είναι αν μη τι άλλο, καταγεγραμμένο.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ακριβώς αυτόν τον σκοπό έχει η ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας αυτά θυμήθηκα μια εκδήλωση που έλαβε χώρα προ καιρού στο κτίριο της "εν αμαρτίαις γηρασάσης" Βουλής των Ελλήνων, με θέμα....την καλή νομοθέτηση! Ακούστηκαν πολλά ωραία αλλά επί του προκειμένου τίποτα.... Συμπέρασμα: καλές οι προτάσεις, αλλά ποιος θα εμποδίσει τον τάδε υπουργό ή βουλευτή να περάσει εν νυκτί μια "τροπολογία", που θα βολεύει κάποιους ημέτερους; Κι έτσι φθάνουμε να βλέπουμε συρραφή άσχετων διατάξεων σε πολλά νομοσχέδια, με αποτέλεσμα -εκτός των άλλων- να μη γνωρίζουμε ποιος νόμος ισχύει κάποια χρονική στιγμή για ένα συγκεκριμένο θέμα, αφού οι τίτλοι των νομοσχεδίων δεν μας βάζουν σε υποψία να το ψάξουμε!
Ένας Αρεοπαγίτης

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο. Νομίζω ότι τα έχουμε ξαναπεί σχετικά. Η ορθή λύση θα ήταν κάθε τροπολογία να επισυνάπτεται στον νόμο που τροποποιεί. Για να φέρω ένα ιατρικό παράδειγμα, δεν μπορώ π.χ. στο πόρισμα μιας αξονικής θώρακος να γράψω και το αποτέλεσμα της γενικής αίματος ή ούρων. Είναι διαφορετικά πράγματα, έστω κι αν αναφέρονται στον ίδιο άρρωστο. Ακόμη πιο διαφορετικά είναι μεταξύ τους τα διάφορα "προσαρτήματα" που επικολλώνται στους νόμους ως ουρές χαρταετών. Αλλά είπαμε: η σκοπιμότητα είναι προφανής.