Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πλαφόν

Όπως έλεγε ο Αϊνστάιν, δυο πράγματα δεν έχουν όρια, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία (και για το πρώτο δεν ήταν απόλυτα σίγουρος). Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα το όριο λέγεται πλαφόν: έτσι, γαλλιστί, καθότι είμαστε Ευρωπαίοι με τα ούλα μας.
     Μιλούμε βέβαια για το ανώτατο όριο συνταγογράφησης ανά ιατρό που επιχειρεί να ξαναεπιβάλει ο επί της υγείας υπουργός, μετά την πρόσφατη απόρριψή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως εξηγούσε μια δημοσιογράφος σήμερα στη ΝΕΡΙΤ, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να τηλεφωνούν στο γιατρό τους (ιδίως όσο προχωρεί ο κάθε μήνας) και να τον ρωτούν αν έχει περάσει το όριο συνταγογράφησης πριν ξεκινήσουν να πάνε να γράψουν φάρμακα. Αν ναι, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν άλλον συνταγογράφο. Το ίδιο, κατά τον υπουργό, θα γίνει και με τα εργαστήρια: αν έχουν περάσει το όριό τους, δεν θα μπορούν να εκτελούν άλλες αιματολογικές ή ακτινολογικές εξετάσεις.
     Λοιπόν, φαντασθείτε κάτι ανάλογο π.χ. σε ταβέρνες. Πηγαίνετε στην πρώτη και ρωτάτε: «Έχετε περάσει το πλαφόν σερβιρίσματος;» «Δυστυχώς ναι, κύριε, αλλά ρωτήστε και δίπλα μήπως έχουν ακόμη περιθώρια», απαντά περίλυπος ο πορτιέρης. Αν το παράδειγμα ακούγεται αστείο, μεταφέρετέ το στους γιατρούς, τα φάρμακα και τις εξετάσεις, και βάλτε τον εαυτό σας στο ρόλο του ασθενούς. Και τα ξαναλέμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: