Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Αίνιγμα

Το μυστήριο του χαμένου Μπόινγκ δεν απασχόλησε την ιστοσελίδα μας. Τόσοι άλλοι έγραψαν σχετικά, και περιμένω με περιέργεια να δω πόσα βιβλία θα κυκλοφορήσουν για την ιστορία αυτή (όπως γινόταν κάποτε με το τρίγωνο των Βερμούδων) που φαίνεται ότι έφθασε στο τραγικό της τέλος με το πιθανώτατο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος χάθηκε αύτανδρο κάπου στον Ινδικό Ωκεανό. Οπωσδήποτε μυστήριο συμβάν, και σίγουρα δημιουργεί ανησυχίες το γεγονός ότι παρά τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας, επιτήρησης, ενημέρωσης, καταγραφής κινήσεων και τόσα άλλα που διαθέτει η σύγχρονη αεροπορική τεχνολογία, μπορεί ένα τεράστιο αεροσκάφος με εκατοντάδες επιβάτες να χαθεί χωρίς ίχνη και να μην έχουμε κυριολεκτικά ιδέα για το τί συνέβη. Να τολμήσω να εισηγηθώ ότι ως άνθρωποι θα πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί στον κομπασμό για τα όποια επιτεύγματά μας, και να έχουμε πάντα στο νου μας ότι τελικά δεν είμαστε ούτε αυθύπαρκτοι ούτε κυρίαρχοι του κόσμου γύρω μας; 

1 σχόλιο:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Δεν μπορώ μη θυμηθώ την περίπτωση του επόπτη της Βάσης του Περλ Χάρμπορ, ο οποίος (αντί να σημάνει συναγερμό) είπε όλο αλαζονεία στο στρατιώτη του ραντάρ που ανησύχησε για το στίγμα εκατοντάδων αεροπλάνων που κατεύθαναν : "Μην ανησυχείς παιδίμου! Όλα είναι υπο έλεγχο!".
Δυστυχώς, όλοι αυτοί που νομίζουν ότι με την τεχνολογία και την επιστήμη και μόνο μπορούν να ελγξουν τα πάντα, κάνουν το ίδιο λάθος.
Να θυμίσω και τη Βρετανική παροιμία:
"Αλαζονία και βλακεία στο ίδιο πακέτο - Άκρως αποτελεσματικό!"