Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Πάσχος και Στέφανος

Είπαμε: να περνιέσαι για έξυπνος, να γράφεις καλά, να έχεις τακτική στήλη σε γνωστή εφημερίδα γνώμης, μέχρι και θέματα στις γενικές εξετάσεις να γίνονται τα κείμενά σου, καλά όλα αυτά. Να διαθέτεις όμως και λίγο κοινό μυαλό. Το να ισχυρίζεσαι ότι ‘στην εποχή της πληροφορικής δεν χρειάζονται «δακτυλογράφοι»’ (δικά σου τα μάλλον ειρωνικά εισαγωγικά) δεν μαρτυρεί κάτι τέτοιο. Ακόμη κι αυτές εδώ οι πρόχειρες σκέψεις έχουν ανάγκη από δάκτυλα και πληκτρολόγιο για να αποτυπωθούν στο χαρτί ή την οθόνη (η φωνητική πληκτρολόγηση δεν είναι ούτε εύχρηστη ούτε ευρέως διαδεδομένη).
     Το παραπάνω ολίσθημα ανήκει στον Πάσχο Μανδραβέλη και διεπράχθη σε απάντησή του σε επιστολή της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με τις απολύσεις προσωπικού στον αρχαιολογικό χώρο. Επειδή όμως ο πολιτισμός έχει και άλλη όψη, ας διαβάσουμε και τι γράφει ο Στέφανος Μίλλερ (έτσι, ελληνικά, υπογράφεται) σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή του για συναφές θέμα πολιτισμού. Και ας σχηματίσουμε ιδίαν γνώμην για το ποιος 'πάσχει' και ποιος 'στεφανούται'.

     Άρχισα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Νεμέα τον Ιούνιο του 1973. Από τότε αγόρασα γη και δημιούργησα ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασα και εξόπλισα ένα Μουσείο, άρχισα την αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός, έφερα στο φως το αρχαίο στάδιο με τη θολωτή του είσοδο, διαμόρφωσα το χώρο και το στάδιο, καθιέρωσα την Αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων (www.nemeangames.org), έκανα πολλές ανασκαφές και δημοσίευσα τα αποτελέσματά τους. Όλα αυτά έγιναν με χορηγίες που εξασφάλισα από Αμερικανούς ιδιώτες, με τελική κατάληξη τη δωρεά όλης της αγορασμένης γης με τα μνημεία στο Ελληνικό Δημόσιο.
     Θα επιθυμούσα να ασχοληθώ πλέον μόνο με τα τελευταία δύο αντικείμενα (αποτελέσματα ανασκαφών και δημοσιεύσεις) αλλά πάντα προσέβλεπα στην αξιοποίηση του ερευνητικού μου έργου ως βάσης για μια εκπαιδευτική εμπειρία, που θα έδινε στον κάθε επισκέπτη της Νεμέας την ευκαιρία να μάθει ακόμα περισσότερα για τις αρχαιοελληνικές ρίζες του. Και αυτή η προσπάθεια έχει πετύχει: το καλοκαίρι του 1973, οι επισκέπτες στο Ναό του Νεμείου Διός ήταν μόνο ένας. Τον περασμένο χρόνο ξεπέρασαν τους 50.000, από όλο τον κόσμο.
     Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, εκδικάζεται η υπόθεση παραμονής ή όχι στις θέσεις τους επτά εκτάκτων φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Νεμέας, που είχαν καταφύγει σε «ασφαλιστικά μέτρα». Εάν αυτοί απολυθούν, μένουν εν ενεργεία μόνο τρεις ημερήσιοι φύλακες, οι οποίοι δεν επαρκούν για να κρατηθεί ο χώρος και το Μουσείο ανοικτά στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα τα βρίσκουν, πλέον, όλα κλειστά.
     Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή.
     Στέφανος Γ. Μίλλερ
     Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ
     Ομότιμος Διευθυντής Ανασκαφών Νεμέας

4 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Επισκεφθήκαμε το 2004 τη Νεμέα και θαυμάσαμε το έργο του Στέφανου Μίλλερ. Μάλιστα τη συγκρίναμε με το χάλι των Μυκηνών.
Και μόνο σε αναγνώριση για το έργο που ένας Αμερικανός έκανε και πρόσφερε στην Ελλάδα, αξίζει να πληρώνει η ελληνική πολιτεία δυογύλακες παραπάνω, πόσο μάλλον που αυτό ακριβώς αναδεικνύει την ίδια την Ελλάδα.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Θα πρέπει να ανασύρω και καμιά από τις τότε φωτογραφίες, ως αποδεικτικό στοιχείο.

Άρης Γαβριηλίδης είπε...

θυμίζω ότι ο περιφεριάρχης Αττικής κ. Σγουρός συνεισφέρει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ για να κτισθεί το γήπεδο της ΑΕΚ.
Προφανώς οι ψήφοι των ΑΕΚτσήδων είναι πολυπληθέστεροι εκείνων των επισκεπτών του μουσείου της Νεμέας.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Δυστυχώς, τα πάντα μεταφράζονται σε "κουκιά"--μέχρι πότε;