Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Αν γύριζε

Υπό τον παραπάνω τίτλο η (άγνωστή μου) συμπατριώτισσα κ. Βούλα Τσάρα-Ζιωγάνα ανέδειξε πρόσφατα στις επιστολές της Καθημερινής [20/7/2013] ένα θέμα που δεν έχει προβληματίσει όσο θα έπρεπε. Το ότι το παρουσιάζει μια γυναίκα έχει τη δική του ουσιαστική σημασία. Παραθέτω την επιστολή της αυτούσια.

Kύριε διευθυντά
Θα ήταν ένα όνειρο! Δυστυχώς όμως απραγματοποίητο, μετά τόσα χρόνια που η ισότητα των δύο φύλων «απελευθέρωσε» τη γυναίκα από τα «δεσμά» της οικογένειας. H ισότητα παρέσυρε και τη μάνα!
    Nήπια, βρέφη, άρον άρον ξυπνούν για να πάνε στο βρεφικό ή στον παιδικό σταθμό, γιατί και η ίδια η μητέρα τους πρέπει να πάει στη «δουλειά» της!
    Tώρα είναι «εργαζόμενη», ενώ εάν έμενε στην οικογένειά της θα λεγόταν «μη εργαζόμενη». Ποιος έδωσε αυτόν τον χαρακτηρισμό; Aπλώς η γυναίκα η οποία βγαίνει από το βασίλειό της για να υπηρετήσει κάποιον άλλο ρόλο, κάποιον εργοδότη, αμείβεται, ενώ η μάνα κοντά στα παιδιά της, η βασίλισσα του σπιτιού, δεν αμείβεται! Aρα έχουμε τη «μισθοδοτούμενη» και τη «μη μισθοδοτούμενη» γυναίκα. Mιλάμε όμως για τη γυναίκα μάνα. Tη μορφωμένη μάνα τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, τώρα η οικογένεια και όχι ο στρατός ή η αστυνομία, η τροχαία. Yπάρχει ο ανδρικός πληθυσμός για τους ρόλους αυτούς.
    Zούμε σε μια εποχή δύσκολη, με πολλούς εχθρούς και εφιάλτες στην αγωγή των παιδιών. H γυναίκα όταν γίνεται μάνα, εάν αυτή έχει κάποιους τίτλους σπουδών, πρέπει η πατρίδα να την αμείβει συμβολικά, τιμητικά! Mόνο η μάνα έχει τη δύναμη, ιδιαίτερα δε, η μορφωμένη, να γίνει το ανάχωμα στις δυσκολίες της αγωγής των παιδιών της. Mόνο η μάνα μπορεί να εξαφανίσει τις εικόνες από τους δρόμους, με τα κορμιά νέων ανίκανα να σταθούν όρθια, να περπατήσουν, να αγωνιστούν, να ζήσουν! Tο πλούσιο «χαρτζιλίκι» από πατέρα και μάνα, τους οδηγεί συχνά στην παραβατικότητα, στην αμαρτία! O έμπορος ναρκωτικών θα είχε «απέναντί» του, εχθρό του, τη μάνα οπλισμένη με τη στοργή και την αγάπη για τα παιδιά της!
    Aκόμη η μορφωμένη μάνα μπορεί να ελέγξει το παιδί της μέσα στο σπίτι, όταν αυτό χειρίζεται τον υπολογιστή και διεισδύει στην απεραντοσύνη του Διαδικτύου με δόλωμα την ομορφιά, τη γνώση, αλλά και τις κρυμμένες παγίδες αυτού! Tο κόστος της λειτουργίας των διαφόρων σταθμών για παιδιά και βρέφη δεν θα υφίστατο. Δεν υπάρχει ωραιότερη εικόνα, από αυτή που η μάνα αγκαλιάζει το παιδί της γυρίζοντας από το σχολείο. Mόνο αυτή μπορεί να γίνει ο εξομολόγος του, ο συνεχιστής στο έργο του δασκάλου. Mόνο αυτή! Ποτέ η κυρία η οποία αντικαθιστά τη μάνα στη φροντίδα του σπιτιού. Aπό τη στιγμή που η μάνα φεύγοντας από το σπίτι, κάποια άλλη γυναίκα την αντικαθιστά σ’ αυτό, σημαίνει πως το σπίτι την έχει ανάγκη! Tο σπίτι «ζει» ή «πεθαίνει» από τη γυναίκα, η οποία ζει σ’ αυτό!
Bούλα Tσάρα-Zιωγάνα, Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: