Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Παραίτηση

Παραιτείται ποτέ ένας Πάπας; Φαίνεται ότι κι αυτό (έστω και πολύ σπάνια) μπορεί να συμβεί: το ανακοίνωσε ήδη για τον εαυτό του ο τρέχων Βενέδικτος, για το τέλος του μηνός. Ανεξάρτητα από τις δογματικές και άλλες διαφορές που ως Ορθόδοξοι έχουμε με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία (και τις διάφορες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί για το πρόσωπο του συγκεκριμένου Ποντίφηκα), μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να την χαρακτηρίσουμε εντελώς θετικά. Είναι απόλυτα σωστό και αξιοπρεπές να αποχωρεί κανείς εκούσια από ένα αξίωμα (έστω κι αν αυτό είναι εκ των κανόνων ισόβιο), όσο υψηλό και επίσημο κι αν είναι, ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετεί, αλλά και να μη φθάνει να εκτίθεται ο ίδιος για λόγους φυσικής ή ψυχικής αδυναμίας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Η εθελούσια αποχώρηση από θέση εξουσίας δεν είναι πράξη αδυναμίας. Ίσως πολλοί ξένοι και εγχώριοι ‘επ’ εξουσιών’ θα μπορούσαν κάτι να διδαχθούν, αν ήθελαν να το σκεφθούν λιγάκι.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη μου , όχι και Εκκλησία οι Ρωμαιοκαθολικοί !
Το πολύ-πολύ να μιλήσουμε για Ρωμαιοκαθολική αιρετική ή άλλως θρησκευτική κοινωνία ( Έτσι τους αναφέρει σε σημερινή του εγκύκλιο ο Πειραιώς Σεραφείμ) . Ή αν θέλεις να τους αποκαλέσουμε απλώς παπικούς .Πάντως σε καμιά περίπτωση Εκκλησία . Θυμήσου το ρητορικό ερώτημα του αειμνήστου αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.



Φ.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Φώτη, αν θέλεις να "διυλίσουμε τον κώνωπα", έγραψα τη λέξη "εκκλησία" με μικρό έψιλον, διότι αυτή η λέξη χρησιμοποιείται για τις διάφορες Χριστιανικές ομολογίες.

GALINOS είπε...

Ο Βενέδικτος, υπήρξε δάσκαλος ( με δ μικρό για να μην παρεξηγηθώ)πολλών δικών μας ακαδημαϊκών. Ηταν και εξακολουθεί να είναι αυτό που λέμε σκληρό καρύδι...Δεν θα παραιτειτο αν δεν υπήρχε σημαντικός λόγος, που φαίνεται υπήρξε..Ο ισχυρός καρδινάλιος της Γκάνα , δεν είναι τυχαίο πρόσωπο..κι εδώ παίζονται, δυστυχώς, κολοσσιαία συμφέροντα..στα οποία οι παπικοί ήθελαν συγκεκριμμένη συμμετοχή, που ο Βενέδικτος αρνείτο..Θα μου πείτε φημολογίες...Συμφωνώ.