Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Lisztomania

Κάπου είχα ακούσει τον όρο αυτό πριν πολλά χρόνια. Αναδιφώντας λοιπόν στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψα ότι έτσι χαρακτήριζαν την μαζική υστερία που καταλάμβανε το κοινό όταν έπαιζε πιάνο ο διάσημος συνθέτης Φραντς Λιστ. Πολύ πριν γίνει σύνηθες φαινόμενο σε ροκ συναυλίες (π.χ. Μπητλς, Έλβις Πρίσλεϊ κτλ), ο ξέφρενος ενθουσιασμός του πλήθους αγκάλιασε έναν από τους πιο γνωστούς κλασικούς μουσικούς, για πρώτη φορά το 1841 στο Βερολίνο, και ο ποιητής Heinrich Heine χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει το φαινόμενο αυτό. Το 1975 γυρίστηκε και ομώνυμη ταινία για τη ζωή του Λιστ.
     Γιατί θυμήθηκα τον περίεργο αυτό όρο; Μα, διότι σήμερα έχουμε ‘λιστομανία’ στην Ελλάδα, εδώ και τόσο καιρό. Μετά την απαραίτητη διακοπή για τις αργίες των Χριστουγέννων, το ενδιαφέρον κοινού και δημοσιογράφων (ή μήπως αντίστροφα;) ξαναγυρίζει στη ‘λίστα Λαγκάρντ’, αληθινή και ‘πειραγμένη’, τις μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές (θυμάστε τη γνωστή σπαζοκεφαλιά που θέλει να συγκρίνουμε δυο σκίτσα και να βρούμε σε πόσα σημεία διαφέρουν;), και το τελικό περιεχόμενο: θα είναι ‘άνθρακες’ ή πραγματικός θησαυρός; Ίδωμεν.

2 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Λίστα = λατινικής προέλευσης λέξη που σημαίνει τον ευθύ δρόμο, αλλά και την παράθεση λέξεων (ονομάτων, πραγμάτων κλπ.) με τη μορφή καταλόγου (η μιά λέξη κάτω από την άλλη). Εν προκειμένω θα έλεγα μάλλον πως πρόκειται για "λήστα".
Έξω όμως από τα λογοπαίγνια, δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος για το θέμα. Οι αρμόδιοι θα έπρεπε να ερευνούν αθορύβως και να κάνουν φασαρία μόνον όταν καταλήγουν στους ενόχους. Αλλιώς, η όλη υπόθεση θυμίζει τη ... μυθολογία (για δες και σύμπτωση!) με τους Κορύβαντες που χόρευαν και φώναζαν βροντώντας τις ασπίδες τους, ώστε να μη ακούει ο ... Κρόνος τα κλάματα του Δία και τον καταπιεί κι αυτόν μαζί με τ' άλλα παιδιά του.
Η συγκάλυψη δια του θορύβου δηλαδή!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η υπόμνηση για τους Κουρήτες ή Κορύβαντες--πάντα χρειάζονται κάποιοι για να χτυπούν τους ντενεκέδες...