Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Σύμβουλοι

Ανάμεσα στα αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης που διαβάζονται στον σημερινό Εσπερινό των Φώτων (και που αναφέρονται όλα σε θαύματα με νερό ή στον ποταμό Ιορδάνη) ξεχωρίζει η ιστορία του λεπρού στρατηγού Νεεμάν. Ας τη δούμε με συντομία.
     Ο Νεεμάν, τιμημένος αρχιστράτηγος του βασιλιά της Συρίας, πάσχει από λέπρα. Η γυναίκα του έχει ως υπηρέτρια μια μικρή αιχμάλωτη ισραηλίτισσα, που μια μέρα λέει στην κυρία της: «Μακάρι να απευθυνόταν ο κύριός μου στον προφήτη [Ελισαίο] που είναι στη Σαμάρεια, γιατί αυτός θα τον θεράπευε από τη λέπρα». Ο Νεεμάν παίρνει την άδεια του βασιλιά του και πηγαίνει στον προφήτη, ο οποίος χωρίς να βγει από το σπίτι του στέλνει μήνυμα να πάει να λουσθεί επτά φορές στον Ιορδάνη. Ο στρατηγός οργίζεται και λέει: «Εγώ περίμενα ότι θα ερχόταν να με συναντήσει και να επικαλεσθεί τον Θεό του και να με αγγίσει με τα χέρια του και να με κάνει καλά. Δεν είναι καλύτερα τα ποτάμια της Δαμασκού, ο Αδανά και ο Φαρφάρ, από τον Ιορδάνη; Γιατί να μη λουσθώ εκεί και να καθαρισθώ;» Ενώ στρέφει να φύγει, οι δούλοι του τον παρακαλούν λέγοντας: «Κύριε, αν ο προφήτης σου είχε ζητήσει κάτι μεγάλο, δεν θα το έκανες; Εδώ σου λέει απλώς να βουτήξεις στον Ιορδάνη και να καθαρισθείς!». Πράγματι, ο Νεεμάν κατεβαίνει στον Ιορδάνη, λούζεται στα νερά επτά φορές, όπως του είχε παραγγείλει ο Ελισαίος, και το σώμα του καθαρίζεται και γίνεται όπως του μικρού παιδιού [ολόκληρη η ιστορία στο 5ο κεφ. του βιβλίου Δ΄ Βασιλειών].
     Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η λύση στο σοβαρό πρόβλημα της υγείας του Νεεμάν δίνεται όχι από επιστήμονες ή υψηλόβαθμους συμβούλους, αλλά από έναν προφήτη, μέσω ανθρώπων δούλων, τη γνώμη των οποίων αποδέχεται ο στρατηγός. Ακόμη και στα σοβαρότερα θέματα, άσημοι και ταπεινοί αλλά φωτισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν τη σωστή γνώμη. Δίδαγμα για όλες τις εποχές, για τους μικρούς και τους μεγάλους.

2 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Μπράβο σου!!!!!!!

Χρόνια πολλά!!!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το ότι ο στρατηγός δέχεται τις υποδείξεις των δούλων του, και βγαίνει ωφελημένος.