Σάββατο 9 Απριλίου 2011

"Τούτον τον οίκον στερέωσον, Κύριε"

 
Νομίζω ότι η ημέρα απαιτεί μια ιδιαίτερη αναφορά στον νεόδμητο Ι. Ναό του Αγ. Παντελεήμονος στο Harrow (Δυτικό Λονδίνο), του οποίου τα Θυρανοίξια γίνονται σήμερα και η πρώτη Θεία Λειτουργία αύριο. Το ιστορικό της ανέγερσής του έχει καταγραφεί από την αρχή σε ιδιαίτερο ιστολόγιο (Landmark) από τον ακάματο ιερατικό προϊστάμενό του π. Αναστάσιο Σαλαπάτα, με τον οποίο γνωριστήκαμε και συνεργαστήκαμε παλαιότερα στο Cardiff της Ουαλίας. Σε μια εποχή που η Αγγλικανική εκκλησία ξεπουλάει ναούς της για οικονομικούς λόγους, η εκ βάθρων ανέγερση ενός Ορθοδόξου ναού στη Βρετανία αποτελεί άθλο πίστεως, έργο αγάπης ολόκληρης της ελληνικής παροικίας και ιδιαίτερη ευλογία σε καιρούς δύσκολους. Και μόνη η ονομασία ‘Landmark’ (ορόσημο) με την οποία τον χαρακτήρισαν οι ντόπιοι αποδίδει τη σημασία που έχει ως μαρτυρία διαφορετικού εκκλησιαστικού ήθους και τρόπου ζωής προς τους αλλοδόξους. Ευχόμαστε σε όλους όσοι διακονούν και εκκλησιάζονται στον Άγιο Παντελεήμονα να χαρούν ολοκληρωμένο τον ναό τους, και να έχουν πάντα την ευλογία του Αγίου τους.
Και κάτι ακόμη. Επειδή ένα τέτοιο έργο απαιτεί και ανάλογες δαπάνες για την αποπεράτωσή του, όσοι προαιρούνται να συγκαταριθμηθούν στους ευεργέτες και δωρητές του ναού μπορούν να επικοινωνήσουν με τον π. Αναστάσιο μέσω της ιστοσελίδας του. Ελπίζω ο ιερατικώς προϊστάμενος να μου συγχωρήσει την έκκληση αυτή, που γίνεται εν αγνοία του.

1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

Η συγκίνηση και η χαρά της Θεοφιλούς Παροικίας μας στο Λονδίνο και όχι μόνο παραμένει ανέκφραστη.

Το όραμα έγινε πραγματικότητα. Ο Άγιος Θεός ευλόγησε τους κόπους μας. Το άλμα στο όνειρο και στο μέλλον απέδωσε καρπούς πολλούς και πλήρεις χάριτος και ευλογίας.

Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση αυτού του μεγάλου γεγονότος για την Ορθοδοξία και τον Απόδημο Ελληνισμό.