Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

‘In the year 2525...’

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ δήλωσε ότι σε εκατό χρόνια οι Έλληνες θα είναι ευγνώμονες (σε ποιούς άραγε;) για την κρίση. Με άλλα λόγια, σε κάποια απόμακρη στιγμή στο μέλλον (θυμάστε το περίφημο τραγούδι του τίτλου;), οι Έλληνες (if they are still alive, για να παραφράσουμε το άσμα), θα γιορτάζουν πανηγυρικά με παρελάσεις και δοξολογίες ευγνωμοσύνης την επέτειο του Μνημονίου μπροστά στο ηρώο των οικονομολόγων και των πολιτικών (και των ποικίλων κερδοσκόπων). Η όλη υπόθεση μου θυμίζει λιγάκι το αρχαίο ανέκδοτο του Ιεροκλέους για κάποιον που όταν άκουσε ότι ο κόρακας ζει διακόσια χρόνια δεν το πίστεψε, αλλά έπιασε έναν και τον έτρεφε για να το διαπιστώσει προσωπικά. Σίγουρα πράγματα.

4 σχόλια:

IWN1998 είπε...

Αν θεωρήσουμε ότι η ανάπτυξη που προσδοκά η Τρόικα δεν θα έρθει εύκολα (3% του ΑΕΠ, όταν μετά βίας με Ολυμπιακούς, Ευρωπαϊκά πακέτα, επιχορηγήσεις, δημόσιες επενδύσεις, οικοδομική φούσκα που κατέστρεψωε το περιβάλλον φθάναμε στο 4% την περίοδο παχέων αγελάδων 1994-2008) τότε με το πλεόνασμα που ευελπιστεί η Τρόικα και η κυβέρνηση να έχει στο τέλος του 2013 (5% του ΑΕΠ) και αν διατηρηθεί επί μακρον (πως? με συνεχείς περικοπές?) τότε με τα φτωχά μαθηματικά υπολόγιζα ότι το χρέος που υπολογίζεται στις καλύτερες των περιπτώσεων το 2014 να είναι γύρω στο 145%-150% του ΑΕΠ, θα το αποπληρώσουμε σε 92 χρόνια!!!
Στα 100 χρόνια λοιπόν θα είμαστε ευγνώμωνες για το Μνημόνιο!

Επίσης να θυμήσω ότι τα μονοπώλια που είχαν δοθεί λίγο μετά το 1897 στον τότε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, τα πρόλαβα ενεργά στο τέλος της δεκαετίας του 60 (ίσως και αρχές αυτής του 70) ... πχ τράπουλες, σπίρτα κά.

Τέτοιες καταστάσεις πάνε επί μακρόν.
Για να μην τα λέω όλα μαύρα, σ' εκείνη την χρεοκοπία του 1897, η Ελλάδα κατάφερε να εκμεταλλευτεί τουλάχιστον την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον Διεθμή Οικονομικό Έλεγχο και προσέλκυσε επενδύσεις. Για να δούμε τώρα...Ίσως αυτό είναι η μόνη ελπίδα μας. Μόνο που οι συνθήκες είναι δύσκολες γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί σε αντίστοιχη θέση, που επίσης κάνουν αμάν για επενδύσεις στις χώρες τους.

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για τις απόψεις αυτές. Όταν παντρεύτηκα, ο πεθερός μου με διαβεβαίωσε (και είναι ιδιαιτέρως αξιόπιστος) να μην ανησυχώ και στην Ελλάδα θα διορθώνονταν όλα σε 500 χρόνια! Έχουν περάσει τα 26, επομένως αισιοδοξώ ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως σε ... 474 έτη!
Υγεία να έχουμε!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Στον "Ιβανόη" του Walter Scott ο γελωτοποιός Γουάμπα λέει: "Τι σου είναι αυτές οι συνθήκες ειρήνης. Μέχρι τώρα έχω ακούσει για τρεις, που καθεμία θα διαρκέσει πενήντα χρόνια. Έχω λοιπόν εξασφαλισμένα εκατόν πενήντα χρόνια ειρήνη". Παραλλαγές του ιδίου θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Μα επιτέλους τις μεταφυσικές διαστάσεις των δηλώσεων του αμερικανού οικονομολόγου δεν τις είδε κανείς ;;

Μας δουλεύουν κανονικά οι άνθρωποι κι εμείς επιμένουμε να ασχολούμαστε με τα λεγόμενά τους !
Ευτυχώς που υπάρχουν και μερικοί Αντώνηδες και τους παίρνουν στο ψιλό .

Καλή υπομονή λοιπόν συνοδοίτες .
Ας μην απελπιζόμαστε .Τα πρώτα εκατό χρόνια μονάχα είναι δύσκολα ! Μετά θα το γλεντήσουμε !
Κατά το γνωστό ρεμπέτικο :''Πέντε Έλληνες στον Άδη...''.

ΦΩΤΗΣ