Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Κινητοποιήσεις

Με όσο σεβασμό μπορεί να έχει κανείς για τον μόχθο των άλλων (και ιδίως εκείνων χάρη στους οποίους τρώμε ψωμί όλοι μας), δεν μπορώ να αναγνωρίσω σε κανέναν, όσο συμπαθής κι αν είναι, το δικαίωμα να παρεμποδίζει τη ζωή και τη λειτουργία του κράτους (δηλαδή των συμπολιτών του) με "κινητοποιήσεις" προκειμένου να διεκδικήσει τα όποια αιτήματά του. Σήμερα είναι οι αγρότες, αύριο οι υπάλληλοι, την άλλη οι εκπαιδευτικοί (και οι εκπαιδευόμενοι...) και πάει λέγοντας. Μήπως, με δεδομένη την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα πρέπει να σκεφθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει κατά γράμμα τον νόμο περί παρακώλυσης συγκοινωνιών; Δεν χρειάζεται καν να νομοθετήσει.

Υ.Γ. Παραπέμπω στη σημερινή "συνηγορία" του Χρ. Γιανναρά (Καθημερινή 17/1/2010) κατά των κινητοποιήσεων. Ένα μικρό απόσπασμα:
"Από χρόνο σε χρόνο γίνεται πιο φανερή, αλλά και πιο αυτονόητη η κυριαρχία του νόμου της ζούγκλας: το δίκιο του ισχυρότερου, η καταξίωση του εκβιαστή, η αποτελεσματικότητα της θρασύτητας. Νόμος είναι ο τσαμπουκάς του διαδηλωτή, το εμπεδωμένουν τα σκολιαρόπαιδα οργανωμένα σε «μαθητικό κίνημα» (!) πριν ακόμη ξετρίψουν στην ανάγνωση και στη γραφή. Η «κατάληψη», ο αποκλεισμός των δρόμων είναι στο σημερινό Ελλαδιστάν η αυτονόητη μορφή «λαϊκής πάλης», δηλαδή ο κτηνώδης εγωισμός των αδίστακτων που εξουσιάζουν βασανίζοντας τους πολλούς".

12 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Σωστα, πως να το καταλαβεις
Εσυ φίλε μου καθεσαι στο γραφειάκι σου, περιμένεις τον άρρωστο να ρθει να σου δώσει την πενηντάρα του, πιθανον να εισαι και σε κάποιο νοσοκομειο, κι ο μηνας έχει εννια
Για ρώτα όμως και τον άλλο που βρεξει λιάσει βρισκεται εξω εκτεθειμένος σε κάθε καιρικη συνθηκη να δεις;
Κι αν μη τι άλλο θα περίμενα περισσότερη κατανόηση κι όχι να ζητάς εφαρμογη του στυγνου νόμου
αφου θα έπρεπε να ξερεις καλά πως ο πνιγμένος απ τα μαλλια του πιανεται
Λυπαμαι

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε χάσει το μυαλό μας.
Αντί να "λουφάξουμε" και να κοιτάξουμε σοβαρά πως να λύσουμε τα προβλήματά μας, δημιουργούμε κι άλλα...

ΦΩΤΗΣ είπε...

Έχει πολύ ενδιαφέρον να επιχειρήσομε έναν απολογισμό των αποτελεσμάτων αυτών των ''κινητοποιήσεων''. Τελικά, τί είναι αυτό που κερδίζουν συνήθως οι κινητοποιούμενοι; Τα προσδοκώμενα οφέλη από τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων ή μήπως μονάχα την οργή και την αγανάκτηση των συμπολιτών τους ;
Για όσους έχουν βρεθεί σε οδικά αδιέξοδα σε τέτοιες κινητοποιήσεις και πήραν τις διάφορες εναλλακτικές διαδρομές για τον προορισμό τους , η απάντηση είναι μία ...

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ρίκη, από τα δυο χρόνια που υπηρέτησα σε ιατρείο υπαίθρου, θυμούμαι καλά ότι οι μέρες που ο ταχυδρόμος έφερνε τις αποζημιώσεις, επιδοτήσεις κτλ. του ΟΓΑ συνέπιπταν (όλως περιέργως...) με τις μέρες που το βράδυ στηνόταν το πιο ‘χοντρό’ χαρτοπαίγνιο στα καφενεία. Δεν έχω ‘προσωπικά’ με τους αγρότες. Η ένστασή μου είναι γενικότερη κι έχει να κάνει με την κάθε είδους παρεμπόδιση της δημόσιας ζωής, που συνήθως είναι τρόπος προβολής συγκεκριμένων κομματικών χώρων. Δεν είναι στυγνότητα να ζητάει κανείς την τήρηση των νόμων: στυγνός είναι ο εκβιασμός. Κάθε είδους.

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Ποτέ δεν ήμουν, ούτε είμαι εναντίον των αγροτών και των διεκδικήσεών τους (αλλά και κάθε κλάδου). Εκείνο που φοβάμαι είναι ότι, "παρατράβηξε" το θέμα και όλη η χώρα θα υποστεί τις συνέπειες της αμετροέπειας όλων μας!
Δεν είναι η ώρα για τόσο τράβηγμα του σχοινιού!
Βεβαίως και οι ευθύνες βαρύνουν τις κυβερνήσεις και όσους εκμεταλλεύονται το λαό μας. Αλλά, όταν δεν κυριαρχεί το μέτρο και η λογική, τότε καταστρέφεται το σύμπαν.
Άκουσα μια σειρά από αιτήματα γενικόλογα και μάλλον θεωρητικά... Θα λυθούν αυτά με τις καταλήψεις των δρόμων; Αστείο είναι σα σκέψη. Άρα, άλλα κρύβονται από πίσω... Αν περιμένουμε λίγο θα τα δούμε.
@Ρίκη Ματαλιωτάκη:
Πολύ τον αδικείς τον Αντώνη για "γραφειάκι" και "πενηντάρα". Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος.
@Αντώνη:
Φοβάμαι πως η "άμεση εφαρμογή του νόμου" - αν και δίκαιη - μάλλον θα φέρει περισσότερα δεινά... Δυστυχώς, όλα περνάνε μέσα από το μυαλό μας: αν δεν καταλάβουμε το κακό που εμείς οι ίδιοι προξενούμε στη χώρα μας, δεν πρόκειται να βελτιωθεί τίποτα!
Συγγνώμη για την πολυλογία μου. Κινδυνεύω να ξεπεράσω το άρθρο!

Anastasios είπε...

Πέρασα να ευχηθώ και στο ιστολόγιό σου Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα επί ονομαστηρίοις. Χαρούμενα και Φωτεινά να είναι τα Χρόνια σου πάντα, και Καλή Διακονία στην Ιερή σου Επιστήμη!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστώ για τις ευχές και την αγάπη σας.

"ΕΥΔΡΟΜΟΥΝΤΩΝ ΑΛΕΙΠΤΗΣ" είπε...

Αγαπητέ κ.Παπαγιάννη για την ονομαστική σας εορτή σας εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και ευλογημένα γεμάτα απο τη χάρη και το έλεος του Θεού.
Συγχαρητήρια για το πολύ καλό ιστολόγιο σας και καλή συνέχεια.

Α. Παπαγιάννης είπε...

"Ευδρομούντων αλείπτα", ευχαριστώ θερμά!

ΦΩΤΗΣ είπε...

Εγγραφο προς στις αστυνομικές αρχές με το οποίο ζητείται να σχηματίζονται δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε περίπτωση που στηθούν αγροτικά «μπλόκα» στο νομό Θεσσαλονίκης απέστειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγεωργίου.
«Η...τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών» αναφέρει ο εισαγγελέας στο έγγραφό του ενώ επισημαίνει ότι το κλείσιμο των δρόμων «προσβάλλει το έννομο αγαθό της συγκοινωνίας ως ελεύθερης διακίνησης προσώπων και πραγμάτων, ουσιώδη όρο της κοινωνικής ζωής».
Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για αδίκημα για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας ενώ σημειώνεται ότι «αν δεν είναι εφικτό να εφαροστεί η αυτόφωρη διαδικασία η καταμήνυση των δραστών είναι αυτονόητη υπηρεσιακή υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ.».

Από το ιστολόγιο: GREECE-SALONICA
Αναφερόμενη πηγή:Αγγελιοφόρος.

suncitizen είπε...

Σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι οι ακραίες αυτές μορφές υπάρχουν,λόγω του ότι ένα αποτυχημένο και ανάλγητο σύστημα αδιαφορεί για τα βασικά μας δικαιώματα , ακόμη και για την ίδια την επιβίωσή μας;

Α. Παπαγιάννης είπε...

Suncitizen, αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι σημερινές, για να πει κανείς ότι "έφτασε ο κόμπος στο χτένι". Σε κάθε εποχή, ακόμη και στις πιο ανθηρές οικονομικά, πάντοτε βρισκόταν μια αφορμή ή ένα πρόσχημα για να εκδηλώσει κάποια κοινωνική τάξη (ή κομματική παράταξη) την παρουσία της με τον πιο θορυβώδη τρόπο. Αυτό λέγεται επαναστατική γυμναστική. Θέλεις να υποβληθείς σε θυσίες για να προωθήσεις τα αιτήματά σου; Κάνε απεργία πείνας, κάνε πορεία (με τα πόδια όμως) από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα, αλλά δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να κλείνεις τα σύνορα της χώρας ή τους εθνικούς δρόμους.