Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Στον απόηχο της Κοπεγχάγης

[Σκίτσο του Α. Πετρουλάκη, Καθημερινή 20-12-2009]

Ίσως δεν αρμόζει ο κυνισμός για θέματα σοβαρά όπως η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει ήδη και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, βλέποντας τον τρόπο διεξαγωγής και την τύχη διασκέψεων όπως η πρόσφατη της Κοπεγχάγης κάνω μερικές σκόρπιες ‘αιρετικές’ σκέψεις, και δέχομαι αντίλογο ή κριτική:

- Το ‘περιβάλλον’ αποτελεί βολική πλατφόρμα αφενός για την άσκηση ‘επίσημης’ πολιτικής (από διάφορους υπουργούς και κυβερνήσεις) και αφετέρου για την άσκηση ενεργητικής ‘πολεμικής’ από κινήματα, φορείς και ομάδες που επιδιώκουν τη δημοσιότητα ακόμη και με τη βία. Όπως φαίνεται, το ‘φαίνεσθαι’ μετράει περισσότερο από το ‘πράττειν’.
- Κατ’ απομίμησιν των ιατρικών συνεδρίων, οι περιβαλλοντικές διασκέψεις αποτελούν μια ωραία ευκαιρία για παγκόσμιο τουρισμό, τόσο για τους συνέδρους όσο και για τους αντιφρονούντες (σκέφτηκε άραγε κανείς πόσες χιλιάδες τόννοι διοξείδιο του άνθρακα προστέθηκαν στην ατμόσφαιρα με αφορμή τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης και μόνο;).
- Εντελώς ειλικρινά, και ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν ή θα πράξουν οι κρατούντες, ποιός από μας είναι διατεθειμένος να αλλάξει ριζικά τρόπο ζωής εν ονόματι της κλιματικής αλλαγής και μόνο; Πόσοι π.χ. θα αφήσουμε στην άκρη την καθημερινή χρήση των τεσσάρων τροχών; Χωρίς ιδιαίτερες τύψεις, δεν βάζω πρώτος υποψηφιότητα.
- Σε τελευταία ανάλυση, η υπέρμετρη αγωνία για το περιβάλλον είναι φυσική συνέπεια της μη αναγνώρισης της ύπαρξης Θεού ‘ποιητού ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων’. Ο οποίος τόσους αιώνες τώρα ‘διοικεί’ τα σύμπαντα με τρόπο που δεν επιδέχεται βελτίωση, και χωρίς να μας ζητήσει την κατά πλειοψηφίαν γνώμη μας. Χωρίς να αποσείουμε τις δικές μας ευθύνες, μήπως τελικά θα πρέπει να θυμηθούμε κι εκείνο που διαβάζαμε κάποτε στο Αναγνωστικό της Αρχαίας Ελληνικής: ‘Μάτην, ώ γεωργοί, σπείρετε και θερίζετε εάν μη τον Θεόν βοηθόν έχητε’;

4 σχόλια:

IWN1998 είπε...

Θα διαφωνήσω συμφωνώντας...Σίγουρα η θεία πρόνοια μεριμνά αλλά θα έλεγα συν Αθηνά και χείρα κίνει δανειζόμενος τη ρήση των αρχαίων προγόνων μας.
Να μη ξεχνάμε την "ύβριν" που κατά κάποιο τρόπο έχει επιτελέσει ο σύγχρονος ανθρώπινος πολιτισμός με παρεμβάσεις στη φύση, που μπορούν να θεωρηθούν βιασμός της.
Και θα φέρω και το παράδειγμα της Ελλάδας που ενώ έχει μεγάλη πληθώρα φυσικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν της εκμεταλλεύεται με τρόπο που θα βιάζει τη φύση λιγότερο.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Απόλυτα σύμφωνος. Δυστυχώς η "ύβρις" είναι καθημερινή σε πολλά θέματα και καταστάσεις.

Λήμνος είπε...

Νομίζω πως κανένας από τους συνέδρους δεν "καίγεται" ιδιαίτερα. Είναι όλοι πάνω από πενήντα χρονών και σίγουρα κατά βάθος ευελπιστούν ότι θα γλιτώσουν τις οδυνηρές συνέπειες του κλιματικού εγκλήματος... Σ' αυτές τις συνόδους έπρεπε να συμμετέχουν το πολύ εικοσιπεντάρηδες.
Όσο για τη Θεία Πρόνοια... Πιστεύω ακράδαντα ότι συντηρεί το Σύμπαν εν πανσοφία,αλλά θα μας αφήσει να υποστούμε τις φυσικές συνέπειες των ανομιών, της απληστίας και της απρονοησίας μας.

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Θα ήθελα να το εκφράσω πολύ "λαϊκά".
Του έχουμε καταλάβει το σπίτι.
Δεν πληρώνουμε ενοίκιο.
"Την έχουμε κάνει αρμένικη" και επί πλέον κάνουμε και καταστροφές!
Ευτυχώς που Είναι Μακρόθυμος...