Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Αντικοινωνική ‘δημοκρατία’

Διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον τα κείμενα της Τασούλας Καραϊσκάκη, και γενικά συμφωνώ με τις απόψεις της. Θα πρέπει να διαφωνήσω όμως με την τακτική του «Ναι μεν, αλλά...» που εισηγείται στο σημερινό της σημείωμα για το ‘σπάσιμο που έγινε «παράδοση»’ (Καθημερινή 26/10/2009). Ο βανδαλισμός της περιουσίας του άλλου ή του κράτους (= κοινό κτήμα, πληρωμένο πάμπολλες φορές από όλους μας) δεν είναι απλώς αντιδημοκρατική πράξη: είναι ποινικό αδίκημα, που όταν γίνεται οργανωμένα εγγίζει τα όρια της στάσης. Η αντιμετώπισή του από το κράτος δεν πρέπει να κινείται με γνώμονα το «Προς Θεού, μη θίξουμε δημοκρατικά δικαιώματα». Γι’ αυτά θα συζητήσουμε όταν ο δράστης (δεν υπάρχει άλλος ευφημιστικός χαρακτηρισμός) έχει συλληφθεί και αντιμετωπίζει τον αρμόδιο εισαγγελέα. Αυτός που πιάνει την πέτρα, τη βαριοπούλα ή την Μολότοφ δεν έχει καμιά σχέση με τον Γιάννη Αγιάννη των ‘Αθλίων’ που έκλεψε ένα ψωμί για να θρέψει τους δικούς του που λιμοκτονούσαν. Όταν απροκάλυπτα καταλύεις το κράτος, δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι ότι αυτό το κράτος δεν σε προστατεύει. Η όποια αναγνώριση ‘ελαφρυντικών’ σε τέτοιες συμπεριφορές απλώς τις ενθαρρύνει.

2 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Ακόμα νηπιάζουμε κατά το "Έλληνες αεί παίδες" και δεν μπορούμε να διακρίνουμε τι επιτρέπεται και τι όχι μέσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Ασυδοσία και καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων είναι η καθημερινή πρακτική πολλών "δημοκρατών". Αλλά όταν έρχεται στο κεφάλι μας η θύελλα, που εμείς με τους ανέμους που σπείραμε ξεσηκώσαμε, τότε ζητούμε επειγόντως την εφαρμογή του νόμου και της τάξης, που όμως δυστυχώς ...κεκοίμηνται, τεθνήκασιν...κατήργηνται.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Τώρα θα γίνω πολύ κακιά αν πω τι χρειάζονται όλοι αυτοί που βανδαλίζουν τις περιουσίες των άλλων; ρώτησαν ποτέ τους καταστηματάρχες τι υποχρεώσεις έχουν την επόμενη μέρα όταν τους καταστρέφουν το μαγαζί; Θυμώνω όταν κατηγορούν αστυνομικούς χωρίς να κατηγορούν αυτούς που κάνουν τα χειρότερα.Κι εγώ να ήμουν εκεί και να ήμουν αστυνομικός θα τον ..έδερνα.Χθες βράδυ βάλανε γκαζάκια σε κάδους στη Θεσσαλονίκη λες και ήταν δικοί τους και όταν δεν θα έχουν κάδους θα κατηγορούν το Δήμο γι' αυτό.Αλλά απαιτώ και απο το κράτος να με σέβεται και να με προστατεύει.