Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Η αναβάθμιση του κοινοβουλίου

Επειδή πολλά ‘καινά και παράδοξα’ ακούμε και βλέπουμε ιδίως τελευταία από πολιτικούς ποικίλων χρωματικών υποστάσεων, καταθέτω την ακόλουθη πρόταση:

Ένα εξάμηνο πριν από κάθε εκλογική διαδικασία να προκηρύσσεται ειδικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για επίδοξους βουλευτές. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στη γλώσσα (ανάγνωση, γραφή, κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου και έκθεση για την αποταμίευση), την πρακτική αριθμητική (π.χ. αν έχω στο ντουλάπι πέντε μήλα κι εσύ κάνεις απεργία και μου ζητάς δέκα, πόσα πρέπει να δανειστώ για ικανοποιήσω το αίτημά σου;), την πατριδογνωσία (σύνορα και διαμερίσματα της χώρας, ηπειρωτικής και νησιωτικής) και την ιστορία, καθώς και σε πρακτικές δεξιότητες όπως η συμπλήρωση ψηφοδελτίων και η απάντηση σε ερωτήσεις επιλογής. Για να θεωρούνται επιτυχόντες θα πρέπει σε κάθε μάθημα να επιτύχουν τη βάση του 10 (συμψηφισμοί δεν επιτρέπονται). Μόνο οι επιτυχόντες θα μπορούν να περιλαμβάνονται σε εκλογικά ψηφοδέλτια. Οι αποτυχόντες θα δικαιούνται επανεξέταση μετά από μια τετραετία, ενώ αν κόβονται για δεύτερη φορά θα αποκλείονται ισόβια από τις εξετάσεις (και από τη Βουλή).

Ίσως με τον απλό αυτό τρόπο μπορέσουμε να ανεβάσουμε κάπως, αν όχι το πολιτικό, τουλάχιστον το μορφωτικό επίπεδο του κοινοβουλίου.

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να υπάρχει, ήθος δεν βλέπουμε!

Anastasios είπε...

Συμπληρωματικά:
Άκουσα σήμερα στις ελληνικές ειδήσεις την αχαρακτήριστη σκέψη Υπουργού της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο οποίος είπε πως "ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό".
Δηλαδή και οι εκτρώσεις...