Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

«Στα νησάκια μας εμάθαμεν…»

Ο τίτλος από το πολύ εύγλωττο άρθρο του καθηγητή Γ. Παγουλάτου στη σημερινή ‘Καθημερινή’. Τα αποσπάσματα χαρακτηριστικά, σαν ερέθισμα για να διαβάσει κανείς ολόκληρο το αξιόλογο κείμενο:

«…Κυβερνιόμαστε από ανθρώπους που, κατά ομολογία τους, αδυνατούν να ξεχωρίσουν την ιδιωτική από τη δημόσια σφαίρα, τον ηθικό κώδικα της αφοσίωσης στον «κοντοχωριανό», τον «μπατζανάκη», τον «κολλητό», από τους δεοντολογικούς κανόνες της διακυβέρνησης.

…Θεωρούμε θεμιτό ένας επιχειρηματίας να επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους του στην αγορά, αλλά όχι και απέναντι στους δικούς του ανθρώπους. Δεν αρνούμαστε σε ένα δημόσιο λειτουργό το δικαίωμα να φροντίζει την οικογένεια, τους φίλους ή τα περιουσιακά του συμφέροντα, αρκεί αυτό να μην εμπλέκεται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας. Και αναγνωρίζουμε διαισθητικά τις παραβιάσεις των ορίων: όταν στη σφαίρα της διακυβέρνησης εισέρχονται οι νόρμες της αγοράς, τότε συνήθως μιλάμε για διαφθορά, όταν εισάγονται οι νόρμες της οικογένειας, για νεποτισμό.

…Επομένως, το να επικαλείσαι την προσωπική σου φιλία ως δικαιολογία για μια πράξη διακυβέρνησης (που οφείλει εξ ορισμού να λογοδοτεί αποκλειστικά στη δημόσια ηθική του γενικού συμφέροντος), υποδεικνύει μια ηθική ανωριμότητα αντίστοιχη με το να ανατρέφεις τα παιδιά σου με γνώμονα πώς εσύ θα βγάλεις περισσότερα λεφτά!»

Οποιοδήποτε σχόλιο θα μείωνε την ακεραιότητα του συνόλου.

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Kαλό μήνα, καλή εκκλησιαστική / σχολική / ποδοσφαιρική χρονιά και καλό χειμώνα.
Για το μήνα της συγκομιδής οι Άγγλοι -όπως θα γνωρίζεις-λένε: «September blow soft, till the fruit’s in the loft».

Α. Παπαγιάννης είπε...

Επίσης καλή χρονιά και ευόδωση των προσπαθειών όλων. Από ελληνικής πλευράς παρακαλούμε να βρέξει κάποια στιγμή, διότι εμείς μεν δεν δίνουμε σημασία, αλλά η ξηρασία χτυπάει την πόρτα μας και θα τη βρούμε μπροστά μας πολύ σύντομα.